EXAKT SISTEM

Sistem bez integrirane komarice

UNIVERZALNI NOSAČI LEŽAJEVA

Nosači su napravljeni od visoko izdržljive plastike koja se koristi u automobilskoj industriji. To je razlog što motori i ležajevi mogu biti ugrađeni direktno na nosače. Skupi metalni nosači sada su nepotrebni, a proizvodnja i skladištenje je lakše.

SISTEM ZA UMETANJE

Velika prednost EXAKT sistema je lako umetanje roletne u kutiju. Čitav pogon sa roletnom može biti umetnut uz pomoć univerzalnih nosača u kutiju. Ovaj sistem ne čini samo ugradnju jednostavnijom nego i omogućuje lagan pristup za održavanje ili zamjenu dijelova.

JEDNOSTAVNA INSTALACIJA

Specijalna pozornost je posvećena spajanju prozorskog profi la i kutije roletne. Adapter lajsna se klipuje na prozorski profi l još u radionici. Prozor i roletna mogu se odvojeno transportirati na mjesto ugradnje, što je ekonomično i smanjuje troškove. Na mjestu ugradnje kutija roletne se jednostavno montira na prozorski profil laganim potezom uz prepoznatljivi ‘’klik’’ što znači da je kutija montirana na profil.

ČVRSTOĆA

Zbog dizajna adaptera i baze profi la kutija usko prijanja uz profi l prozora ‘’klik’’ sistemom. Dodatna učvršćivanja nakon spajanja su nepotrebna.

KOMPATIBILNOST SA SVIM SISTEMIMA PROFILA

Exte – Exakt kutija za roletne je kompatibilna sa svim prozorskim sistemima na tržištu preko posebno dizajniranih adaptera za pojedine sisteme profila.

EXAKT sistem je kompatibilan sa svim dizanjima prozora i sa svim kombinacijama otvaranja.

Sistem uključuje odlična skrivena riješenja za sve izazovne ugradnje kao što su na primjer više odvojenih pogona dizanja unutar jedne kutije.

EXTE RIJEŠENJE

Učvršćivanje velikih prozora ili vrata na vrhu kada je ugrađena kutija roletne iznad otvora je čest problem u praksi. Exte rješava taj problem specijalnim čeličnim ojačanjima. Zahvaljujući ovom jedinstvenom riješenju, prozorski okvir je strukturalno učvršćen.

JEDNOSTAVNO POUZDANO I BRZO

Instalacija ne može biti jednostavnija. Ojačanje treba biti pozicionirano u profi l prozora sa plastičnim klipsanjem. Za čvrsto stezanje postoje predviđene rupe za šarafe. Kutija se montira pod kutom na profil i gurne se naprijed. Tako kutija automatski ulazi u odgovarajući krajnji položaj.

SAMOSTALNO MIŠLJENJE EKSPERATA

Zbog dizajna specijalnog ojačanja baza kutije je stisnuta uz profi l otvora. Ojačanje popunjava prazninu, stišće i stvara čvrsti spoj.

Zahvaljujući postojećem ojačanju za potrebe širina većih od 2,4 metra prema mišljenu experata nije potrebno dodatno ojačavanje s gornje strane.

UČVRŠĆIVAČI

Za pričvršćivanje kutije na prozor postoji veliki izbor učvršćivača za sve vrste profila.

VODILICE

Vodilice od plastike su dostupne za roletne raznih dimenzija. Uz njih dolaze uvodnici i poklopci za vodilicu. Za aluminijske vodilice ili velike elemente mogu se koristiti i aluminijski ukrasni poklopci.

RAZNOVRSNOST BOJA

Svi sistemi su dostupni u mnogo različitih boja i dekoracija. Granice opsega dizajna ne postoje.

OČUVANJE ENERGIJE KAO POTPORA SEKTORU RENOVIRANJA

Ugradbena kutija koristi se u renoviranju i računa se kao dio prozora kada gledamo sa pozicije termičkih karakteristika. Onda se tretira efektivno kao dodatak gornjem profi lu koji je dostavljen i ugrađen zajedno sa prozorom. Ova interpretacija mora ispunjavati dva zahtjeva:

  1. Minimalna termalna izolacija

Temperaturni faktor fRSI=0.7 je najmanja moguća vrijednost unuutrašnjeg dijela spoja dva građevna elemanta za prevenciju protiv rasta vlage. To je ekvivalent najnižoj unutarnjoj temperaturi od 12,6 0C pod standardnim uvijetima. Temeperaturni faktor se mjeri na tri točke.

2.   Zahtjevani toplotni transfer koeficijent od ukupnih elemenata.

Prozor zajedno sa kutijom roletne ne smije preći dopuštenu vrijednost koefi cijenta prijenosa toplote od 1,7W/m2k. Koeficijent toplotnog prijenosa deriviran je iz koeficijenat prozorskog elementa  i kutije roletne poštujući zadane omjere. Detaljnije u tehničkom dijelu kataloga.